Högt blodtryck ska tas på allvar

Nu kan du beställa omron blodtrycksmätare på nätet för eget bruk. Det är jätteviktigt att du med diagnostiserat högt blodtryck håller koll på denna riskfaktor. Du med högt blodtryck har 3 gånger större risk att få stroke, det är också den enskilt viktigaste riskfaktorn för både hjärninfarkt och hjärnblödning. Personer med högt blodtryck löper tre gånger större risk att få stroke jämfört med dem som inte har någon blodtryckshöjning. I Sverige är faktiskt stroke den tredje vanligaste dödsorsaken och det värsta av allt är att hälften av dessa fall hade kunnat undvikas med hjälp av en enkel blodtryckskontroll hemma. Om du kontrollerar ditt blodtryck regelbundet hinner du i god tid upptäcka om trycket stiger och därmed hinner du också få hjälp innan det utvecklas till en hjärninfarkt eller hjärnblödning.

Minska högt blodtryck med rätt livsstil

Alla bör tänka kartlägga sin livsstil för att bli medveten om riskerna som kan föreligga. Det är hjärtat som gör att du kan leva men så klart påverkar ditt leverne hur ditt hjärta mår. Du kan själv förbättra din hälsa genom att se över dina motionsvanor (börja motionera åtminstone), sluta röka och dricka alkohol. Börja äta mer baljväxter, grönsaker, fet fisk, olivolja och fullkorn. En annan viktig bov i dramat är saltet! Du ska absolut minska på saltet för att minska risken för högt blodtryck. Gå ner i vikt om du vet med dig själv att du är överviktig, bra är också att kontrollera dina blodfetter regelbundet.

Omkring 1,9 miljoner svenskar beräknas ha högt blodtryck. Av dem får var tredje behandling, till exempel hjälp att ändra levnadsvanor och läkemedel som sänker blodtrycket. För att veta vilken läkemedelsdos som behövs behöver man mäta sitt blodtryck regelbundet.

Lär dig mäta blodtrycket hemma

Eftersom marknaden erbjuder många bra blodtrycksmätare som du kan ha hemma är det en verkligt god idé att köpa en för hemmabruk. När du mäter själv hemma kommer du att kunna göra det mer regelbundet än om du gör det på vårdcentralen, detta medför att du har mycket statistik och snabbt kan se en trend i hur ditt blodtryck utvecklar sig. Det är bra att kunna påvisa om du börjar ana oråd! En annan riktigt bra sak med att mäta hemma är att du troligtvis är mycket mer avslappnad i ditt eget hem än om du stressar iväg till vårdcentralen. Alla iakttagelser gör det lättare för läkaren att ställa en bra diagnos och är en viktig del i en förebyggande behandling av hypertoni.