Hårborttagning

Vad ska du tänka på innan du bestämmer dig för hårborttagning? Först bör du bestämma dig för om du vill göra en tillfällig hårborttagning som rakning eller vaxning, eller en permanent hårborttagning med hjälp av laser. Många väljer att behandla mer synliga områden med laser, som till exempel ansikte och ben. Om du vill bli av med håret permanent ska du absolut välja laser. Det är det mest effektiva för permanent hårborttagning. Det finns också något som heter IPL (det har du säkert hört talas om) men det fungerar på ett annat vis än laser. IPL är ett pulserande ljus som träffar brett, med flera våglängder som gör att IPL kan behandla ett bredare område på en och samma gång. Medan laser har en stråle som enbart tar ett område i taget, vilket gör laser till den mest effektiva lösningen för den som vill inaktivera en hårsäck.

Hårborttagning med laser

Om du väljer att ta bort ditt hår med hjälp av laser så kan du behöva göra flera behandlingar vid olika tillfällen. Detta är på grund av att alla hårsäckar inte befinner sig i samma tillväxtfas samtidigt och det är just i tillväxtfasen som det fungerar att inaktivera hårsäcken. Regelbundna besök är därför av vikt för att du ska bli av med allt hår som du vill. Det kan vara lite olika från person till person med räkna med ungefär 6 tillfällen där du ska behandlas med laser.

Förberedelse för hårborttagning

Det finns några saker du ska tänka på innan du får din laserbehandling. Det som är ok är att klippa eller raka håret gärna samma dag eller dagen innan hårborttagningen. Det du absolut inte får göra är att plocka, bleka eller vaxa håret på minst fyra veckor innan behandlingen. Du bör inte heller vistas i solen på några veckor innan. Några dagar efter din laserbehandling kan det se likadant ut som innan, och då tror många att behandlingen inte har hjälpt. Men efter ett par veckor kommer de hårstråna som var mottagliga för behandlingen att ramla ur sin hårsäck helt enkelt. Efter det kan det inte bildas något mer hårstrå då hårsäcken är förstörd.