TikTok – en omstridd app som är omringad av kontroverser

TikTok har varit en av våra mest populära sociala medier under det senaste året, men läget är minst sagt infekterat mellan USA och appen. I Aftonbladets podcast “Klämtar klockan för TikTok?”, som publicerades den 4 april 2023, diskuterades de kontroverser som finns mellan USA och TikTok. Programledare Eva Ericsson tar upp frågan om det är dags att radera TikTok, eller om det är så att den kommer raderas åt oss. Hon har även bjudit in techreporter Sophia Sinclair från Svenska Dagbladet för att diskutera detta.

Frågan som lyfts är om USA kommer förbjuda TikTok. Det finns många länder som har begränsningar för appen, men framförallt i USA så har debatten blivit riktigt stor. En annan fråga som lyfts är den oro som finns för hur data från appen kan komma att användas. Kan den kinesiska regimen komma att ta del av lagrad information?

TikTok är en app som många ungdomar använder för att dela videos och skapa korta klipp. Appen använder algoritmer för att föreslå andra användares videoklipp baserat på vilka videoklipp man har sett, vilket är ett sätt att hålla användarna involverade. Det har även kritiserats för att det är en plattform som förespråkar en yttre fasad av glädje och positivitet, vilket kan ha en negativ inverkan på användarnas psykiska hälsa.

På grund av de kontroverser som finns kring TikTok har många valt att radera appen. Många har även börjat fundera över om man ska radera appen av hänsyn mot kinesiska regimen och den data som kanske kan komma att samlas in, eller om man ska stå emot och fortsätta använda appen.

Jag blev intresserad av ämnet när jag hittade podcasten på Aftonbladets webbsida. Jag är en studerande som är väldigt intresserad av teknik, skönhet, hälsa, träning, kost, mode och utekvällar, och jag använder ofta sociala medier. Jag har själv använt TikTok men efter att ha lyssnat på podcasten blev jag lite tveksam. Det är viktigt att fundera över vad som sker bakom kulisserna och om det finns risker för att den kinesiska regimen ska komma åt personlig data.

Samtidigt som jag är medveten om riskerna och kontroverserna så är TikTok en app som har gett många ungdomar en plattform där man kan uttrycka sig kreativt. Det har även gett många möjligheten att nå stora publiker och få mer exponering.

Så även om det är viktigt att undvika att överdriva riskerna och kontroverserna som finns kring TikTok